Cukier cukrowi nierówny
– Ale przecież cukry są różne. Ten w owocach na pewno jest zdrowy, a zamiast białego można wybrać trzcinowy. Brzmi znajomo, prawda? Niestety: niewiedza nie zwalnia z odpowiedzialności – szczególnie, jeśli mowa o odpowiedzialności za własne zdrowie. Trzeba postawić sprawę jasno: cukier cukrowi nierówny, a organizm potrzebuje węglowodanów, aby przetwarzać je w energię. Nie można zatem wyeliminować ich w pełni. Co zatem warto wiedzieć o cukrze?
Istnieją różne podziały, jednak podstawowy różnicuje węglowodany ze względu na ich budowę. Można zatem wyróżnić cukry proste (monosacharydy) i cukry złożone (polisacharydy). Cukry proste (np. glukoza i fruktoza) stanowią bardzo szybki zastrzyk energii, ale równie szybko powodują jej spadek oraz uczucie głodu. Źródłem cukrów prostych są przede wszystkim słodzone napoje gazowane, słodycze, ciasta, ciasteczka, wysokoprzetworzona żywność. To właśnie ich należy się wystrzegać, ponieważ stosowane w nadmiarze powodują poważne problemy zdrowotne, które często narastają przez lata. Z kolei cukry złożone są trudniejsze do zmetabolizowania, dlatego powodują stopniowe uwalnianie glukozy – sycą na dłużej i nie powodują gwałtownych spadków energii. Źródłem węglowodanów złożonych są m.in. produkty zbożowe pełnoziarniste, grube kasze, płatki zbożowe czy otręby. To w nie powinna obfitować nasza dieta, choć nie są wskazane w trakcie tzw. cukrowego odwyku.
Cukier = narkotyk
Tak, to prawda: cukier jest narkotykiem. Działa psychoaktywnie i uzależnia aż … 8 x silniej niż kokaina! W neurologii cukier nazywany jest „naturalną nagrodą” – wszystko za sprawą pewnego obszaru w ludzkim mózgu, który odpowiada za odczuwanie przyjemności. Dzięki ewolucji człowiek (aby przetrwać) został wyposażony w tzw. mezolimbiczny szlak dopaminergiczny w mózgu, który odpowiada m.in. za uwalnianie dopaminy, czyli neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za to, że kiedy sięgamy po słodkie, przez chwilę czujemy się fantastycznie. Niestety ten sam obszar w ośrodkowym układzie nerwowym odgrywa niezwykle istotną rolę w procesie wytwarzania się mechanizmu uzależnienia. A efekty uzależnienia od cukru mogą być śmiertelne.
Najbardziej popularne objawy cukrowego uzależnienia to m.in. huśtawki nastrojów, niepochamowana i trudna do opanowania chęć na słodkie, odczuwanie niepokoju na myśl o trwałej rezygnacji z ulubionych przysmaków, gwałtowne spadki energii. OK, to gdzie te śmiertelne efekty? Czytaj dalej.
Źródła i literatura:
- Chow KF. A Review of Excessive Sugar Metabolism on Oral and General Health
- Richard Jacoby, Cukier. Cichy zabójca
- Fontana Martina, Bez cukru. Wypisz się z klubu Anonimowych Cukrocholików
- Douglas N.Graham, The 80/10/10 diet